10 Mar 2010

Patlıcan'da Kahvaltı {Inciraltı - Izmir}

patlicanda pazar kahvaltısı izmir
Izmir'e ilk taşındığımda, düşündüğüm şeylerden birisi, "en güzel kahvaltı nerede edilir hacı?" idi. Zira Istanbul'da en güzel kahvaltıyı Beşiktaş Çarşı ve Çengelköy'de, Antalya'da en güzel kahvaltısı Beyaz Değirmen'de, Marmaris'te en güzel kahvaltıyı Çetibeli'nde, Dalyan'da en güzel kahvaltıyı Gölbaşı Restaurant'da, Erdek'te en güzel kahvaltıyı çaybahçelerinde etmeyi ve Ankara'da en güzel kahvaltıyı edecek bir yer olmadığını biliyordum.

Derken Sourtimes Izmir ekibinin ortak yemek girişimlerinden birinde tanıştım Patlıcan'la. Kendisi, 2002-2006 yılları arasında, "Izmir'de en güzel kahvaltı nerede edilir?" sorusunun cevabıydı benim için. {Artık değil, daha iyisini bulduk, onu da yazacağım!}

Mekana eğer Pazar günü gidiyorsanız bilin ki bekleyecekseniz. Sonsuz bir bekleme kuyruğu olacak. Kahvaltısının başına oturup tiki tiki saat kaç gibi süzülen tikiler kalkmak bilmeyecek o masalardan. Ama hatırlatalım, biz oburuz. Satıcı değil, yiyiciyiz. Yemek uğruna bekleriz saatlerce. Yılmayız, eğer değecekse, bekleriz!

Bekleme safhasını geçtiğinizde fix serpme kahvaltı söylüyoruz. Içerisine eskiden her bişey dahildi bu serpme kahvaltının ama Patlıcan yıllar geçtikçe fiks kahvaltıya dahil olan şeyleri, peynir,zeytin ve domatesle sınırladı. En son gittiğimde tereyağ bile fikse dahil değildi.

Bunun yanı sıra mekanda envai çeşit gözleme var. Patlıcanlı gözleme de söylüyoruz. Sucuklu yumurta, otlu börek, bal kaymak ve bazlama da... Ohş!

patlicanda pazar kahvaltısı izmir
Patlıcan'da yoğunluktan ve eleman azlığından dolayı çaylar soğuyarak geliyor. Buna sinir yapacak bir çay tiryakisi değilseniz sorun değil. Ben bir ara semaverimle gitmeyi düşündüysem de, sonra bu hırsımdan vazgeçip portakal suyuna switchledim kendimi. Çayı da üzerine içtim kahvaltının.

patlicanda pazar kahvaltısı izmir

Ulaşım

En fakirinden arabasız garibansanız, Bornova'dan Metro'yla Konak'a, Konak'tan 311 nomerolu Inciraltı otobüsüne binip, Inciraltına kıvrılan yerdeki ilk durakta inip, sola seraların arasına yardırıp yürüyerek gidiyorsunuz mekana.

En zengininden arabalıysanız (zaten allah sizi bildiği gibi yapsın, bi bizim arabamız yok ehe :P) size hayat zaten kolay, ben mi tarif edicem, gidin GPS'inizden bulun!
Hem fakir hem tenekeden tayyare arabalıysanız size acıdım, Inciraltı'na inerken ağaçlı yolda sol kanata gireceksiniz otobüs durağının oradan. Ara yolda ileride sağda karşınıza çıkacak Patlıcan. Muhtemelen park yeri bulamayacaksınız onu da söyleyeyim.

Fiyatlar

Fiks kahvaltı on lira civarındaydı. Ekstraların her biri para. Sucuklu yumurta, tereyağ, bal kaymak, gözleme vs hepsi ekstra. Çayların da ilk ikisi ücretsizdi en son.

Olayı nedir?

Olayı böyle yeşillik manzaralı, seraların ortasında takılıp, baharda kahvaltı yapmaktır. Kışın pek tadı olmaz.

Bir başka yemek macerasında görüşmek üzere anacım, esen kalın.
- Irazca

14 yorum:

Narcissus dedi ki...

Patlıcan benim de favori kahvaltı mekanlarımdan biridir. Ama benim için birinci sırada Çiçekliköydeki DAĞMARAN geliyor. Manzara ve serpme kahvaltı süper.. Şiddetle tavsiye ederim...

gravel dedi ki...

Dağmaran yazısı da ekibin yeni üyesi, akedemik dünyadan transfer yeni yazarımızdan gelicek. bekleyin :)

Spooky dedi ki...

Ben bu Patlıcan'da hayvan gibi kahvaltı ettikten sonra Teleferik'e çıkıp orada da hayvan gibi mangal yaptıktan sonra akşamüstü yürüyemez hale gelmeyi özledim. :D

Irazca dedi ki...

Narcissus, bizim yeni favorimiz Güzelbahçe Şirincan. Onu da yazıcaz:)

Gravel, stay tuned yani :P

Spooky, katılmakla beraber teleferiği hiç özlemediğimi belirtmek istiyorum :D

Prima Donna dedi ki...

kahvaltım geldı gece yarısı. haftaiçi daha güzel oluyor burası eskiden daha güzeldi ama artık oralar da tiki kaynıyo dediğin gibi. sakin diye giderdik orgaiği kaçtı artık:) ahhh şirincan mı dedinnn şirincann ağzımın suları aktı. ne zamandııırrr gitmiyordum aklıma düştü artık, ya balığa, ya kahvaltıya gitmeli. çok ağız sulandırıcı ve fekat izmirli ırazla çok tehlikeli olmuş bu blog. malum mart geldi bahar-yaz-sahiller:S

hayırlı ve de uğurlu olsun. sevdik bayıldık.

Irazca dedi ki...

PrimaDonna, hoşgeldin :) Patlıcan daha başarılıydı eskiden gerçekten, biz artık Şirincan'ı daha çok seviyoruz, hem manzaralı hem de fiyat/performans oranı daha uygun :)

Iyi dileklerine teşekkür eder, yine bekleriz :)

Adsız dedi ki...

telefon numarasını bilen var mı?

Adsız dedi ki...

tel : 0232 259 49 69

bcrbrc dedi ki...

patlıcan ya da dağmaran kadar yakın olmasa da 'yörük aile evi' ni tek geçerim bir izmirli olarak;)

Adsız dedi ki...

Biz ailecek hava güzel olduğu sürece her zaman pazar kahvaltısını yapmak için patlıcana giderdik.En son orada yemiş olduğumuz sucuk bir rezaletti,çünkü yemiş olduğumuz sucuktan dolayı ailecek rahatsızlandık.Açıkçası biz şaşkın kaldık çünkü her zaman ben,eşim ve çocuklarım her kahvaltı sırasında sucuk yerdik her hangi bir sorun olmazdı.Çocuklarım,ben,eşim patlıcandaki yapılan sucuğa hayrandık.Ama son yemiş olduğumuz sucuk,açıkçası patlıcan gibi bir mekana yakıştıramadım...

Adsız dedi ki...

şirincanda kahvaltı ve balık fiyatlarını bilen var mı

Adsız dedi ki...

hepsini denedim ama favorim TERECİ herkese tavsiye ederim

raibur dedi ki...

Bornova Homeros Vadisi'ndeki Selera Cafe yi denemeden geçmeyin derim.

Adsız dedi ki...

Ankara'da en guzel kahvalti Künar'da yapilir;)

GittimYedim.Com, çok yazarlı, sosyal bir yemek girişimidir. Bu sitede gezdiğimizi gördüğümüzü değil, yediğimizi içtiğimizi anlatırız.

copirayt mopirayt: Bir takım şuursuz oburlar