12 Mar 2010

Beyaz Fırın {Kadıköy vs - Istanbul}

Girizgâhı şu şarkıyla yapmak istiyorum sayın okuyucular.

Bir efsaneiiii bir efsaneiiii senin pastaların
Bir efsaneeei bir efsaneiii o tartlar... :P


Şimdi efenim bilmeyenler için birkaç çiziktireyim önce. Beyaz Fırın Istanbul'da çook meşhur, hatta tarihi bir pastaneler zinciri. Web sitelerinde şöyle özetliyorlar hikayelerini:

180 yıllık lezzet yolculuğunda, beş kuşaktır devam eden, değişen koşullara rağmen değişmeyen kalitenin öyküsü Beyaz Fırın.

Makedonya'dan göçüp Balat'taki simitçi dükkanında yola çıktığı günden beri, İstanbul'da bir tarihe tanıklık etmiş, yıllar içerisinde hep gelişmiş ama ilk günkü kimliğinden hiç ödün vermemiş Stoyanof ailesi.

Beyaz Fırın'da yıllar boyunca edinilen tecrübe, ailenin büyüklerinden küçüklere aktarılmış. Bazen sözcüklerle bazen konuşmaya bile gerek kalmadan aktarılan bu tecrübe, bugün Beyaz Fırın'ın arkasındaki sağlam temeli oluşturuyor.
Istanbul'da birçok şubesi bulunan Beyaz Fırın'ın ben en çok Kadıköy çarşı şubesini seviyorum. Oradaki kalabalık ve aceleyle ayaküstü yediğim kaşarlı kruvasanlar, irmik helvası, "küçük şeyler" ve bilumum pastacıkların tadını ömrü hayatımda başka hiçbir pastanede alamadım.

Kadıköy'deki küçücük şubeye girersiniz, "yemelik, şundan bundan ondan istiyorum" dersiniz, hemencecik servise hazır verirler, çayları da vardır, ortadaki dayanma masasına dayanıp, aldıklarınızı hüpletip, sonra Istanbul'un yoğunluğuna karışabilirsiniz.

beyaz fırın pastanesi istanbul

Yukarıda beyim Gravel ile yaptığımız hoş bir atıştırmalık kombinasyonu görüyoruz.

Beyaz Fırın'da yer alan her şey bir lezzet harikası ve inanılmaz özenli. Minicik bir kurabiye bile bir Gelincik Tarlası tablösü hissi uyandırıyor bende, o derece.

Fiyatlar ucuz değil. Ancak Beyaz Fırın kalitesinin bir ayrıcalık olduğu ve bu lezzetli birkaç ayda bir Istanbul'a geldiğimde tadabildiğimi düşünecek olursak beni hiç rahatsız etmiyor fiyatlar.

Zaten ondan bundan kombinasyonu tabak yaptığımızda gramajlar fazla olmadığından öyle ahım şahım hesap da çıkmıyor.

beyaz fırın pastanesi istanbul



Mekanda favorilerim, meyveli tartlar, makaronlar, kruvasan/kurabiye çeşitleri, çikolatalar, meyveli atıştırmalıklar, irmik helvası... Eööömm. Sanırım kısaca HER ŞEY! :)

Istanbul'dan bizi ziyarete gelirken her seferinde Beyaz Fırın'dan paket yapıp bize getiren Merve'ye de selam ediyoruz buradan :)

Ağzım sulandı sayın okuyucu. Size anlatırken kan şekerim düştü. Istanbul'da olsam soluğu alıcam Beyaz Fırın'da.

Size en yakın Beyaz Fırın şubesi'ni öğrenmek için buraya bir tık yeterli. Fotoğraflar da beyim Gravel'e aittir.


Esen kalın okurlarım.
--Irazca

6 yorum:

serrose dedi ki...

Iraz`cim
butun fesatligim ve acgozlugumle soyluyorum bu blog beni deli ediyor :)))
ne kdar daha dayanabilirim bilmiyorum.Kapina dayanip seni esir alip bu yerlere goturtebilirim ZORLA :))
aci bana yaaaaaa

Irazca dedi ki...

Haha :) valla zorlamana gerek yok anacım ben gönüllü gelirim :) bu beyaz fırına zaten ben de gidemiom kendisi istanbulda şu an yazarken ağzımın suları aktı :)

hersheyler dedi ki...

ırazzz beyaz fırının en meşhur ürünü kıymalı poğaçasıdır kuzum kadıköy manyak güzel yapar ama taze ve sıcak yemek şart kıyır kıyır biz her kadıköye gidişte poğaça yeriz limonatayla orda süpper oluyo

seciloc dedi ki...

Beyaz Fırın çocukluğumuzdan beri vazgeçemediğimiz bir tat olmuştur, kadıköy de okumuş olmanın da bunda etkisi büyüktür tabi :)))
bikaç sene önce hayat hikayelerini anlatan bir kitap okumuştum, sanırım hala Beyaz Fırın larda satılıyor, çok güzeldi.
Şu anda 3. kuşak torun Natalie'nin yönetimi altında, ve de gittikçe modern bir hava kazanmaya başladı, bütün şubeleri de gayet şık ve başarılı ama Kadıköy'ün samimiyeti gene de vazgeçilmez.
Natalie'nin babası Dimmitri'ye herhangi bir şubede bir pazar kahvaltısında rastlamanız çok mümkün, pastanedeki tv'lerde de Dimitri'nin yaptığı seyahatlerde çektiği resimlerin slayt gösterisi olur.
Kısacası iyi işletme, temiz ve samimi mekanlar sonuç başarı :))

Hande dedi ki...

Iraz sen ne yaptığını sanıyorsun!nedir yani bu blog nedir yani çokmu gerekliydi? Marifetmi şimdi bu ! Yapma bunu bize !

hahaha işin şakası(!) bir yana, burada rejim yapmaya çalışsak ve acı çeksekte, birbirinden güzel postlarla günümü şenlendiriyosun. Gözüm doyuyor en azından sayende.
Ya bişey sorcam her gittiğiniz yerde yediklerinizi fotolayp biriktirmişmiydiniz?

Irazca dedi ki...

seciloc, beyaz fırın harika bir yer, her yönüyle..

hersheyler, eöö ben kıyma yemediğimden pek, onu es geçmişim :)

smileofmakeup, korkuttun beni yahu hehe :) valla biz doğuştan obur olduğumuzdan fotoğraf arşivi geniş, ne zamandır böyle bir proje planı vardı ancak vakit bulduk yapmaya.

GittimYedim.Com, çok yazarlı, sosyal bir yemek girişimidir. Bu sitede gezdiğimizi gördüğümüzü değil, yediğimizi içtiğimizi anlatırız.

copirayt mopirayt: Bir takım şuursuz oburlar