11 Ağu 2010

Zekeriya Sofrası {Datça – Muğla}

6-7 yıldır Datça’ya aralıklı da olsa giderim. Her gittiğimde Datça’da değişmeyen ve taze ev yemeklerinin adresi olan bir yerden, yani Zekeriya Sofrası’ndan size bahsetmek istiyorum. Yolu Datça’ya düşen GittimYedim.Com okuru tatilcilerin bilgisine.

Efenim Zekeriya Sofrası Datça’nın çarşısında yer alan bir ev yemekçisi. Lokantadaki yemekleri Datçalı kadınlar hazırlıyor. Hatta akşamları yemekler bittikten sonra masalarda oturup fasulye ayıklayan, sarma saran teyzeleri görebilirsiniz. Bu yüzden Zekeriya’daki tüm yemekler günlük, taze ve Ege lezzetinde oluyor.

Zekeriya Sofrası
Hatta günlük diyerek abarttım, Zekeriyadaki her yemek neredeyse saatlik! Bir yemek çıkar çıkmaz kısa bir süre içerisinde tükeniyor, hatta akşam yemeklerine geç kalıp prime time’da giderseniz muhtemelen canınızın çektiği yemekleri yiyemeyeceksiniz, çünkü size kalmayacak!

Zekeriya’da yemekler tam Muğla lezzetinde. Bol domatesli, bol zeytinyağlı. Yıllardır yediğim favorilerim; patlıcanlı tüm yemekler, erişte pilavı, mercimek çorbası, az kuru az pilav, sarma, kabak çiçeği dolması ve inegöl köftesi. Bu saydıklarımın yanı sıra Zekeriya Sofrasında mantı dahil onlarca farklı yemek çıkıyor, zevkinize göre bir şey bulabilirsiniz.

Yemek standına gidip, “şunu şunu istiyorum” diyip, tabakları elinize alıp oturacak yer arıyorsunuz. Her şey yemekhane usulu, sanırım yoğunluktan böyle yapmışlar.

Zekeriya Sofrası
Ben akşam yemeğinde Karnıyarık ve cacığı tercih ettim. Cacık çok suluydu, “zengin cacığı” değildi ama güzeldi.

Zekeriya Sofrası

Gravel pazılı mazılı değişik bir yemek ve haşlama yedi. Pazılı yemek ilginçti, ben ismini hatırlamıyorum, hatırlıyorsa kendisi buyursun yazsın.

Zekeriya Sofrası
Yemeklerin fiyatları etli olmasına göre değişiyor. Sebze yemekleri 5-6 lira, etli yemekler de 7-9 lira arası birşeydi galiba. Zekeriya’nın fiyatları Datça ortalamasına kıyasla biraz tuzlu da olsa, taze yemek için değer diyorum. Ve Datça’daki birçok yerin aksine, Zekeriya’da kredi kartı geçiyor.

Zekeriya Sofrası

Ulaşmak için, Datça Atatürk caddesinde Ziraat bankasını sağınıza alıp yürümeye devam edin. Az ileride sağda, Zekeriya karşınıza çıkacak.

Ramazan ayına da böylece giriş yaptık. Iftar'larda görüşmek üzere.

4 yorum:

gravel dedi ki...

pazılı yemeğin tam adı neydi hatırlamıyorum ama gayet güzeldi. nohut ve hamur topları vardı içinde.

sırf denemek için pazı çiçeği dolmasını denedim. çok bi aman aman olayı yok. üzüm yaprağının ya da pazının dolma içliğine kattığı aroma gibi bir aroma katmıyor ama denediğime pişman değilim. ha deyince bulabileceğiniz bi dolma değil sonuçta.

mantısını çok başarılı bulmadım. hazırda duruyor isteyince mikrodalgaya atıyorlar. mantı taneleri büyük. hemen bitişiğindeki yemekçinin mantısı çok daha başarılı. kayseri usulü idi sanırım o. mantı taneleri baya ufak. sipariş verildiğinde yapılıyor. mikrodalgaya atılmıyor. fotoğrafını çekmemişim. yoksa onu da yazardık.
mekanın bence eksiği tatlı yok doğru düzgün. olanlar beni cezbetmedi. almadım o yüzden.

genel olarak başarılı bir mekan diyebilirim. sebzeli yemekler 5, etli yemekler 7,5 tl tam olarak. çorbalar da 3tü galiba. tatil mekanında bu fiyatlara bu yemekleri bulmak paha biçilemez :)

Adsız dedi ki...

Merhaba.

Ben Datça'da yaşamaktayım, zaman zaman zekeriyada yemek yerim. O pazılı yemek Urfa yöresinden Boranı. Ancak zekeriya boranı'yı yöremize göre ufak tefek değiştirmiş, pazılı boranı yapmış.


Sayfanızı çok beğendim, afiyet olsun...

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
GittimYedim dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
GittimYedim.Com, çok yazarlı, sosyal bir yemek girişimidir. Bu sitede gezdiğimizi gördüğümüzü değil, yediğimizi içtiğimizi anlatırız.

copirayt mopirayt: Bir takım şuursuz oburlar